Onderling Dressuur

Commissie onderling Pony dressuur Monique Vroegindewei
Commissie onderling Paarden dressuurJenny Schemkes

RV ’t Colinsland organiseert samen met Manege Tinte onderlinge dressuur- en pringwedstrijden voor paarden- en ponyruiters. De actuele wedstrijddatums kun u vinden op de kalender pagina, of op de facebookpagina van RV ’t Colinsland en hangt op het bord in de gang van de kantine.

Aanmelden

Je kunt je opgeven voor de wedstrijden door je in te schrijven in het wedstrijdboek, dat te vinden is in de kantine van Manege Tinte. Of stuur een e-mail naar een van de commissie leden.

Regelement Onderlinge Paardendressuur RV ‘t Colinsland

Om een wedstrijddag zo voorspoedig, sportief en gezellig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat iedere deelnemer op de hoogte is van de regels. Hieronder vind je het regelement van de onderlinge paardendressuur. Tevens staat er beschreven waar je aan moet voldoen om seizoenkampioen van jouw klasse te worden.

Voor het los/vrij rijden voor een wedstrijd gelden enkele regels in de rijbaan:

 • De combinatie die op de linkerhand rijdt heeft bij het elkaar passeren voorrang op de hoefslag (dus rechts houden).
 • Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft altijd voorrang.
 • Niet snijden en elkaar de ruimte geven bij het passeren.
 • Een ruiter helpen met het losrijden van het paard mag, mits de helper buiten de bak staat.

Voor- en tijdens de wedstrijd:

 • Er dient in wedstrijdkleding gestart te worden. Uitzonderingen zijn de eerste twee keer dat een ruiter mee doet aan de wedstrijden van deze vereniging. Je start dan zoveel mogelijk in het zwart/blauw of wit/crème. Cap en rijlaarzen/chaps zijn verplicht.
 • Ruiters die lid zijn van de vereniging betalen €7,- per proef. Niet-leden betalen €11,- per proef. Niet-leden mogen twee keer mee doen aan een wedstrijd van de vereniging zonder lid te worden.
 • De eerste genoemde proef is de verplichte proef van deze maand. Er is een vrije keuze om deel te nemen aan de tweede proef.
 • Privépaarden starten over het algemeen vóór 14.00 uur ’s middags. Manegepaarden starten altijd ná 14.00 uur.

Voor de manegeruiters:

 • Een manegepaard mag met maximaal 2 ruiters deelnemen aan een wedstrijd. Probeer rekening met elkaar te houden in de voorbereiding en met het losrijden.
 • Ruiters die een manegepaard huren gaan op het desbetreffend paard voor andere ruiters.
 • Manegepaarden mogen maximaal 20 minuten voor de proef losrijden. Uitzonderingen alleen in overleg met de manege-eigenaar.
 • Nieuwe manegepaarden mogen alleen in overleg met de manege-eigenaar meedoen aan wedstrijden.

Seizoenkampioenschap:

Aan het eind van ieder seizoen (september t/m juni) worden de seizoenkampioenen bekend gemaakt. Dit geldt ook voor de onderlinge paardendressuur. Bij voldoende deelnemers wordt er voor elke klasse een prijs (of prijzen) uitgereikt. Hier zijn een aantal regels aan verbonden: Deelnemers moeten een minimum aantal wedstrijden gereden hebben, afhankelijk van het aantal wedstrijden tijdens een seizoen:

Aantal wedstrijden in het seizoen Minimaal aantal gereden wedstrijden
10 en 9 5
8 en 7 4
6 en 5 3
4 en 3 2
 • Wanneer je meer dan 5 wedstrijden gereden hebt, tellen de 5 hoogste scores. Dus hoe vaker je meedoet, hoe meer kans je maakt!
 • Wanneer je 2 proeven tijdens een wedstrijd rijdt, dan telt de hoogste score.
 • Er wordt alleen een splitsing gemaakt in manegepaarden en privépaarden wanneer hier ook voldoende deelnemers voor zijn. Wanneer er bijvoorbeeld in beide gevallen maar 1 deelnemer is in die betreffende klasse, worden deze samengevoegd.

Ook het aantal prijzen is afhankelijk van het aantal deelnemers:

Aantal deelnemers Aantal prijzen
1-4 1ste plaats
4-8 1ste en 2e plaats
8-12 1ste, 2e en 3e plaats

Wij doen ons best om een wedstrijddag zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Er is veel voorbereidend werk en ook op de wedstrijddag zelf zijn we druk in de weer. Het kan misschien wel eens voorkomen dat wij iets over het hoofd zien of dat er iets mis gaat. Wij horen dit dan natuurlijk graag en willen jullie dan ook vragen om dit bij ons te melden. Ook andere suggesties zijn altijd welkom.

Wij wensen iedereen een hele leuke wedstrijddag!